S-a aprobat modificarea Legii Educaţiei fizice şi sportului

Guvernul a aprobat Ordonanţa de Urgenţă privind modificarea şi completarea Legii Educaţiei fizice şi sportului numărul 69/2000 şi Hotărârea pentru completarea normelor financiare pentru activităţi sportive aprobate prin Hotărârea de Guvern 1447/2007.
„Ordonanţa de Urgenţă pentru modificarea şi completarea Legii Educaţiei fizice şi sportului, numărul 69/2000, creează cadrul legal pentru modificarea şi completarea normelor financiare pentru activităţi sportive, cu scopul principal de a elimina discriminările financiare precum premierile, renta viageră ori indemnizaţiile de merit ale sportivilor cu nevoi speciale faţă de ceilalţi sportivi. Totodată, se realizează o armonizare a normelor financiare pentru activităţi sportive cu actualele prevederi ale Legii educaţiei fizice şi sportului, cu modificările şi completările ulterioare privind medaliaţii la Jocurile Paralimpice 2016, astfel aceştia vor primi premii egale cu sportivii medaliaţi la Jocurile Olimpice 2016, pentru aceleaşi performanţe obţinute”, se arată într-un comunicat de presă pe site-ul Ministerului Tineretului şi Sportului.
În acest an, Zalăul a avut-o ca reprezentantă la Jocurile Olimpice pe atelta Paula Todoran, însă, sportiva legitimată la CSM Zalău a terminat pe locul 101 cursa de maraton de la Rio. O altă reprezentantă a CSM Zalău, Daniela Cîrlan, originară din Sibiu, a luat şi ea startul la maratonul olimpic, însă a abandonat cursa din cauza unor probleme de sănătate. Sălajul se mândreşte, totuşi, cu un medaliat, dar la Jocurile Paralimpice, desfăşurate tot la Rio de Janeiro. Judoka Alexandru Bologa, originar din satul Derşida, rămas complet orb la vârsta de 7 ani, a fost medaliat cu bronz, aflându-se printre sportivii premiaţi de preşedintele României Klaus Iohannis. De asemenea, Ordonanţa de Urgenţă clarifică şi modul în care se calculeaza rentele viagere, eliminând inechităţile actuale şi stabilind maniera de calculare a rentelor lipsită de echivoc şi în conformitate cu valoarea perforanţelor obţinute. Prin această modificare, rentele aflate în plată se vor recalcula, cu menţiunea că nicio rentă aflată în plată nu va scădea, fiind un drept deja câştigat.
Totodată, s-au actualizat cuantumurile cheltuielilor pentru activitatea sportivă, respectiv majorarea acestora în concordanţă cu costurile si cu nevoile actuale. Sumele propuse reprezintă limita maximă pe care fiecare structură sportivă o poate aloca, dacă dispune de bugetul necesar. Creşterea limitelor maxime nu presupune în mod obligatoriu o creştere a bugetului structurilor respective, dar dă posibilitatea acestora să-şi stabilească o lista a priorităţilor şi să eficientizeze cheltuielile în funcţie de obiective şi de bugetul alocat.
În acelaşi timp, pentru premierea rezultatelor deosebite obţinute la principalele competiţii internaţionale, precum Jocuri Olimpice, Jocuri Paralimpice, Campionate Mondiale, Campionate Europene s-au stabilit cuantumuri fixe stimulative, în concordanţă cu importanţa şi cu amploarea fiecărei competiţii, eliminându-se posibilitatea dublării premiilor.

Leave a Comment